woensdag 26 april 2017

Energie opwekken via zwaartekracht

Architect Jan-jaap Ruijssenaars denkt uit de box. Hij heeft een systeem bedacht waarmee hij via zwaartekracht energie kan opwekken. Hoe werkt het? Hij zorgt ervoor dat een gewicht in onbalans komt. Het object gaat vervolgens balanceren. Tijdens het balanceren beweegt het object. Uit deze beweging komt energie vrij. De essentie is dat via het systeem de opgewekte energie uit deze beweging wordt opgeslagen. Hiermee wordt dus stroom opgewekt. De energie wordt getransporteerd naar een Piezo generator. De generator zet de mechanische druk om in elektrische energie en tada! En dat is nog niet alles. Het slimme zit hem vervolgens in het feit dat een deel van de egenereerde energie weer wordt gebruikt om het object weer in onbalans te brengen, waardoor er een oneindige cyclus ontstaat.

Volgens Ruijssenaars kan de uitvinding grote gevolgen hebben, omdat deze manier van energieopwekking veel efficiënter is. Energieopwekking uit zwaarte kracht is tot 80 procent effiënt. Dat is een stuk meer van de 45 procent die geldt voor windenergie en 20 procent voor zonne-energie.

In een paar jaar hebben wij dit energieopwekkingssysteem wellicht bij ons thuis staan. Althans, dat is het doel van Ruijssenaars. Met dit apparaat kan veel energie gewekt worden met relatief weinig input. We vieren we instabiliteit in plaats van stabiliteit.

1 opmerking:

  1. Gratis energie uit een balancerend gewicht? Aardige droom maar helaas werkt dit maar tijdelijk. Het gewicht uit balans brengen zal meer energie kosten dan dat het oplevert. Het verschil is voornamelijk het energieconversieverlies in de piëzo-elementen. Als dit niet zo zou zijn zou dHr. Ruijssenaars een perpetuum mobilé hebben uitgevonden. We weten echter allemaal dat die niet kunnen bestaan. Toch? ;)

    BeantwoordenVerwijderen