maandag 8 mei 2017

Zonne-energie gedreven auto

De Stelle Lux won in 2015 de Bridgestone World Solar Challenge in Australiƫ. 3.000 kilometer moest er afgelegd worden via een zonne-energie gedreven voertuig. De Stella Lux was de op een na snelste die de afstand aflegde. Het won vervolgens de Bridgestone World Solar Challenge in de cruiserklasse doordat het meer punten scoorde: de Stella Lux scoorde hoger op comfort en vervoerscapaciteit.

De Stella Lux is een gezinsauto die gedreven is op zonne-energie. De hype? De gezinsauto genereert meer energie dan dat het verbruikt, haalt een snelheid van 130 kilometer per uur en kan vier personen vervoeren. In de zomer kan de auto 1.000 kilometer afleggen zonder benzine of diesel. Helaas schijnt de zon niet altijd fel in Nederland. Daarvoor slaat de auto energie op die later gebruikt kan worden, wanneer de zon dus niet schijnt. Dat is nog niet alles. Er worden manieren onderzocht om de gegenereerde energie van de auto uit te wisselen met een huis. Hierdoor kan je het overschot aan energie dus gebruiken voor huishoudelijke apparaten. Het past in het plaatje van de verduurzaming.

De familie Tienhoven is een geluksvogel, want zij mocht een proefrit maken met de Stella Lux op de openbare weg. De Stella Lux is een samenwerking van Eneco en Solar Team Eindhoven (Technische Universiteit Eindhoven). De droom van de makers is om de gezinsauto beschikbaar te maken voor iedereen. Of de Stella Lux ooit grootschalig op de openbare weg is te zien en hoe lang dit kan duren is onbekend. Ik kan in ieder geval niet wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten